Kopi Luwak to gatunek kawy ziarnistej pochodzący z Azji, fenomenem tej kawy jest proces jej wytwarzania. Kawa Kopi Luwak na rynku pojawiła się około XIX wieku. Proces powstawania tego gatunku kawy jest dość dziwny, bo kawa produkowana jest z odchodów zwierzaka zwanego popularnie Cywetą, a lokalnie luwakiem lub łaskunem.
Luwak uznawany jest za prawdziwego konesera ziaren kawy, wybiera i zjada tylko te najlepsze, najbardziej dojrzałe i najsłodsze owoce kawowca. Po zjedzeniu ziaren w żołądku dochodzi do trawienia, jednak zwierzę nie trawi nasion, a jedynie miąższ owoców. Po nadtrawieniu owoców przez enzymy trawienne i lekkim sfermentowaniu ziarna przechodzą przez przewód pokarmowy i są wydalane. Łaskun zjada tylko najlepsze owoce kawowca, a wydalane przez niego ziarna tracą gorzki smak i mają łagodny aromat. Wydalone owoce zbiera ludność z wysp indonezyjskich (Jawa, Celebes, Wietnam, Filipiny), po czym są one oczyszczane i poddawane typowym sposobom przetwarzania.
Kopi Luwak to najdroższa, a przez niektórych uważana także jako najlepsza kawa ziarnista na świecie. Cena tej kawy jest bardzo wysoka za sprawą tego iż w poszukiwaniu odchodów zwierzaka mieszkańcy wspomnianych wysp, przeszukują całe plantacje znajdując jedynie kilkaset kilogramów kawy rocznie.
Ze względu na wysoką cenę tej kawy, często możemy spotkać miejsca w których sprzedawana jest w filiżankach, cena takiego luksusu to około 100zł. Jednak jak to bywa w przypadku tak ekskluzywnych produktów łatwo możemy zostać oszukani, kupując od oszustów podróbkę tej kawy. Prawdziwa kawa Kopi Luwak jest łagodna, a po przełknięciu nie pozostawia gorzkiego smaku.