Kupując kawę ziarnistą musimy zwrócić uwagę na to by była ona szczelnie zamknięta, powinniśmy raczej unikać kupowania kaw na wagę, ze względu na to że tracą one szybko swoją świeżość. Gdy już kupimy dobrą kawę ziarnistą i zabierzemy się do jej mielenia, pamiętajmy o tym by mielić niewielką ilość(ok. 7 g), która wystarczy na zrobienie porcji kawy, tak by reszta nie musiała leżeć i wietrzeć. Jeśli cenisz sobie smak kawy pitej co dzień rano nie powinieneś kupować kaw mielonych, czy dziwnych mieszanek typu 3 w 1, tak naprawdę nie wiadomo jakie substancje są tam zawarte. Jak wiadomo każdy ma swoje gusta i upodobania, dlatego dla każdego z nas „najlepsza kawa” może być inna.
Każda kawa ziarnista ma swój indywidualny smak i swoje cechy charakterystyczne, które jedni mogą dostrzec a inni niestety już nie. O wyborze najlepszej dla siebie kawy decyduje przede wszystkim gust i upodobania smakowe, jeśli lubisz kawy mocno pobudzające, których smak jest nieco gorzkawy najlepszą kawą ziarnistą będzie dla Ciebie kawa z dużą zawartością robusty. Jeśli zaś jesteś wielbicielem prawdziwego włoskiego espresso najlepszą kawą dla Ciebie będzie 100% arabica, która sprawi że Twoja kawa będzie miała doskonałą konsystencję oraz wspaniały aromat. Gustujesz głównie w kawach na bazie mleka? Najlepszą kawą będzie dla Ciebie mieszanka z dużą zawartością robusty, która sprawi że Twój napój kawowy będzie wyrazisty i pełny w smaku.
Obecnie na świecie jest kilka kaw, które uważane są powszechnie za najlepsze kawy ziarniste, powstają one z myślą o prawdziwych koneserach kawy. Mieszanki uważane za najlepsze kawy ziarniste przechodzą staranny proces uprawy i produkcji. Do najlepszych kaw należą głównie te produkowane z arabiki i częściowo z robusty, oto kilka kaw uważanych za najlepsze na świecie: