Otóż są to gatunki kawy, z których głównie wypala się kawę ziarnistą. Robusta została odkryta dość późno bo dopiero w XIX wieku w Afryce. Robusta i Arabica to kawy bardzo różniące się od siebie, głównie smakiem i mocą naparu po zaparzeniu. Ziarna robusty zawierają znacznie więcej kofeiny, bo od 1,7 do 4%. Smak kawy z przewagą robusty jest dla wielu dość nieprzyjemny, kawa ma mocny wyrazisty smak, a na języku pozostawia mocno gorzki posmak.
Robusta to kawa znacznie łatwiejsza w uprawie, dojrzewa nieco dłużej niż arabica, ale wymagania dla niej są znacznie mniejsze. Robusta może być hodowana w miejscach o dużym nasłonecznieniu, oraz na różnych wysokościach, jednak najlepiej rośnie na wysokościach 0-700 m. n.p.m. Na świecie uprawianych jest kilka odmian robusty, najwyższej jakości ziarna uprawiane są w Ugandzie i Zairze. Kawa Robusta w przeciwieństwie do arabiki jest bardzo odporna na szkodniki i działanie chorób. Ciekawostką jest iż plantacje robusty są o wiele bardziej wydajne niż arabiki, z jednego hektara upraw można zebrać nawet 4 tony kawy ziarnistej. Największe plantacje robusty znajdują się w zachodniej Afryce, Indiach, Wietnamie oraz Brazylii. Oto kilka rodzajów kawy z gatunku Robusta: