Arabica

Kupując kawę ziarnistą zapewne często zastanawiamy się co oznaczają te dziwne nazwy: „Arabica” i „Robusta” znajdujące się na opakowaniach.

Otóż są to gatunki kawy z których głównie wypala się kawę ziarnistą. Arabica to najstarszy, a zarazem najlepiej znany na całym świecie gatunek kawy ziarnistej wywodzący się z Etiopii. Arabikę uprawia się w klimacie o wysokich temperaturach, głównie na wyżynach Brazylii i Kolumbii, a także w Indiach, Afryce, na Jawie oraz Karaibach. Plantacja kawy Ziarnitej - ARABICA

Arabica to aromatyczna, łagodna kawa w której dość często możemy wyczuć korzenny lub czekoladowy posmak. Ziarna arabiki są kształtu podłużnego, koloru zielonkawego, a wzdłuż nich przeciąga się prosta bruzda w jasnym kolorze.Arabica to odmiana kawy ziarnistej, w jej ziarnach znajduje się bardzo mała ilość kofeiny, bo tylko od 1 do 1,7%, porównując do Robusty w której niekiedy ziarna mają nawet do 4% kofeiny jest to naprawdę bardzo mała ilość tej substancji. Dość dziwną rzeczą dotyczącą tego gatunku kawy ziarnistej jest to, że jest on najlepiej znany na całym świecie, a jego uprawa jest najtrudniejsza i wymaga ogromnego wysiłku. Krzewy arabiki rosną jedynie w klimacie tropikalnym, a do tego na dość wysokim poziomie. Minimalna wysokość dla tego gatunku kawy to 900 m. n.p.m. w innym przypadku kawowiec w łatwy sposób może zostać zniszczony przez choroby i szkodniki. Na całym świecie uprawianych jest kilkanaście odmian arabiki, które odznaczają się pewnymi cechami, oto kilka z nich:

  • Arabica Etiopia Djimah, to rodzaj kawy który rośnie dziko na wysokości około 1200 m. n.p.m. Kawa ta charakteryzuje się bogatym winno owocowym smakiem, jej wygląd nie jest zbyt zachęcający, jednak aromat przyciąga prawdziwych miłośników dobrej kawy ziarnistej.
  • Arabica Brazylia Santos, to kawa uprawiana głównie w rejonie Sao Paolo. Jej charakterystyczną cechą jest lekko gorzkawy smak, oraz właściwości mocno orzeźwiające.
  • Arabica Excelso Kolumbia, uznawana jest za najlepszą kawę ziarnistą w Kolumbii, co za tym idzie jej cena jest najwyższa. Kawa bardzo zrównoważona o łagodnym naturalnym smaku, oraz wspaniałym aromacie.
  • Gwatemala Antiqua, to rodzaj arabiki który dojrzewa na bardzo wysokich poziomach. Charakterystyczną cechą tej kawy jest duża jak na arabikę zawartość kofeiny. 
  • Jamajka Blue Mountain, przez niektórych uznawana za najlepszą kawę ziarnistą na świecie. Smak tej kawy odznacza się akcentami owocowymi, a zarazem lekką kwaskowościa. Jamajka Blue Mountain to kawa ziarnista dla prawdziwych koneserów.
  • Arabica Tanzania AA, to rodzja kawy należący do jednych z najlepszych na świecie. Cecha tej kawy to ostry i wyrazisty smak, a także wspaniały aromat.
  • Arabica Kostaryka Tarazzu, to najlepiej oceniana kawa ziarnista z kostaryki. Kawa wyróżnia się lekkim, łagodnym smakiem z nutą orzechową , oraz doskonałym aromatem.
  • Arabica Kenia Ab, to kawa o owocowym akcencie, bardzo pobudzająca. Uprawiana jest na wysokościach od 1500 do 2100 m. n.p.m.
  • Arabica Peruwiańska, to rodzaj kawy ziarnistej, który ceniony jest głównie za odpowiednią kwaskowość. Kawa Idealnie nadaje się do mieszanekm ma niezbyt dużą moc.

Lavazza Crema e Aroma | Lavazza Qualita Rossa | Pellini Top | Lavazza Qualita Oro | La Brasiliana Marfisa | Illy Espresso 250g | Bazzara Top Class