Gatunki Kawy

Kawa ziarnista to napój pity przez coraz większą liczbę ludzi. Dlaczego kawa pita przez nas ma taki, a nie inny smak?

 

Otóż w sklepach jest masa kaw różniących się od siebie ceną, marką czy smakiem. Różnice między rodzajami i gatunkami kaw wynikają głównie z miejsca zbioru, metody obróbki oraz sposobu uprawy kawy. W  zasadzie gatunki kawy są tylko dwa: Robusta i Arabica, z nich produkuję się większość kaw ziarnistych. Popularniejszą odmianą jest Arabika, która została odkryta wcześniej w wyżynach Etiopii, uprawiana jest głównie w Afryce, Azji i Ameryce Południowej. Drugi gatunek kawy ziarnistej, którym jest Robusta został odkryty dość późno, bo dopiero w XIX wieku.

Kawa Ziarnista Gatunki i odmiany

  • Arabica to najlepszy i najbardziej znany gatunek kawy. Ziarna arabiki są dość twarde i dają aromatyczny kawowy napar. Ziarna arabiki charakteryzują się zielonkawym podłużnym kształtem oraz małą zawartością kofeiny (od 1 do 1,7%).
  • Robusta to gatunek, który został odkryty dość niedawno, bo dopiero w XIX wieku. Ziarna robusty są o wiele bardziej odporne na warunki klimatyczne oraz szkodniki, rosną i dają owoce szybciej niż arabica. Robusta ma ziarna koloru żółto-zielono-brązowego, w smaku jest nieco gorsza aniżeli arabica. Zawiera więcej kofeiny, bo aż od 2 do 4%.

Lavazza Crema e Aroma | Lavazza Qualita Rossa | Pellini Top | Lavazza Qualita Oro | La Brasiliana Marfisa | Illy Espresso 250g | Bazzara Top Class