Kawa z grupy speciality co to znaczy można będzie niebawem przeczytać w osobno poświęconym artykule.
Colombia Finca El Tabor to ziarna uprawiane na plantacji należącej do Julio Alberto Munoz Hernandeza w górach Andyjskich w wręcz idealnych warunkach – regularne opady deszczu, żyzne gleby bogate w substancje mineralne organiczne, usytuowane na wysokości około 1700 metrów nad poziomem morza.
Plantacja ta zdobywa coraz większe uznanie tym, iż stawia na ochronę środowiska. Ciekawostką może być to, że z 15 hektarowej uprawy tylko 5 hektarów jest obsiane kawą reszta ziemi jest wykorzystywana jako naturalny rezerwat leśny w celu wspierania lokalnego ekosystemu.
Teraz przejdzmy do najważniejszego – smaku zaparzonej kawy.
Czym się według mnie charakteryzował ? Hmmm…. cytrusy to przeważający posmak pomieszany z nutą kakao lub gorzkiej czekolady.
Niektórzy piszą o nutach wiśni, borówek leśnych ale widocznie mam inaczej ukierunkowane kubki smakowe
Skład to 100% arabica, jasno wypalona z niską zawartością kofeiny. Cena za opakowanie 250g oscyluje w granicach 50 zł. Dla jednych dużo, ale dla prawdziwych koneserów do przełknięcia.